Belarus introduce pedeapsa cu moartea pentru cei care comit această faptă. Lukașenko vizează lideri ai opoziției

de: Cătălina Burghelea
18 05. 2022

Guvernul de la Minsk a introdus pedeapsa cu moartea pentru tentativele de a comite acte de terorism, au informat, miercuri, agențiile de presă ruse, acuzații cu care se confruntă mai mulți activiști ai opoziției în fosta țară sovietică. Un aliat apropiat al Rusiei, Belarus este singura țară din Europa care continuă să efectueze execuții, în ciuda solicitărilor pentru un moratoriu. Legea va intra în vigoare la 10 zile de la publicarea sa.

Lege controversată în Belarus

Republica Belarus a introdus pedeapsa cu moartea pentru acuzațiile de atentat sau tentativă de act terorist, potrivit unui decret dat publicității miercuri. Sunt vizați numeroşi militanţi ai opoziţiei, printre care lidera aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia. Actul legislativ relevă că „nicio pregătire sau tentativă” de crimă nu este pasibilă de pedeapsa cu moartea, exceptând cele calificate drept „teroriste”.

„Președintele belarus Alexandru Lukașenko a semnat o lege ce prevede posibilitatea pedepsei cu moartea pentru o tentativă de act terorist”, a precizat agenția de presă RIA Novosti, citând un portal guvernamental online pentru informații juridice. Până acum, doar cei care au comis astfel de acte erau pasibili de execuţie.

Lukașenko introduce pedeapsa cu moartea pentru „tentativă” de terorism

Un tribunal din orașul Grodno a început, miercuri, o audiere cu ușile închise a 12 activiști acuzați de „pregătirea actelor de terorism”. Printre aceștia se numără și veteranul activist Nikolai Avtuhovici, care a ispășit deja peste șapte ani de închisoare. Bărbatul de 59 de ani se confruntă cu o serie de alte acuzații, inclusiv trădare.

Acuzații aduse opozanților

Opozanții ar fi incendiat locuința și mașina unui polițist în octombrie 2020 și au ars mașina unui alt polițist în noiembrie 2020, în urma protestelor istorice care au izbucnit în Belarus pentru realegerea disputată a lui Alexander Lukașenko. Activiștii cred că Svetlana Tihanovskaia, care acum conduce opoziția belarusă din exilul din Lituania, a fost adevărata câștigătoare a sondajelor din august 2020. În martie anul trecut, procurorii belaruși au acuzat-o pe Tihanovskaia de „pregătire de acte de terorism, ca parte a unui grup organizat”.

Ultima țară din Europa care face asta

Belarus, una dintre fostele republici sovietice prietene cu Rusia, este ultima din Europa care încă aplică pedeapsa capitala. Aici au loc mai multe execuţii în fiecare an, condamnaţii fiind executați prin împuşcare.

În urma alegerilor prezidenţiale din 2020 (Tihanovskaia a fost sprijinită masiv de populație, mobilizând mulţimea pentru a denunţa un scrutin fraudat în favoarea lui Lukaşenko), autorităţile belaruse au pornit represiuni considerabile, arestând sute de persoane şi forţând la exil lideri ai opoziţiei sau simpli manifestanţi. La acea vreme, numeroase personalităţi ale mişcării protestatare au fost condamnate la închisoare, iar ONG-uri şi mass-media independente au fost interzise şi acuzate de extremism.